Over de bloemetjes en de bijtjes

Het mag vreemd klinken om over de bloemetjes en de bijtjes te praten nu de zomer definitief voorbij is en we volop herfstweer beleven….Maar nu is hét moment om een beetje extra aandacht aan je tuin te besteden en hem voor te bereiden op een kleurrijke en biodiverse lente en zomer! Door enkele eenvoudige principes toe te passen, kan je tuin bovendien bescherming en voedsel bieden voor zijn kleinere bewoners tijdens de koude wintermaanden….

Wij zijn 2 jaar geleden naar ons huis verhuisd en ik ben nog steeds de kneepjes van het vak aan het leren om onze grote tuin te onderhouden, met aandacht voor alle leven erin. Als voltijds werkende mama met 2 kindjes moet ik mijn tijd en aandacht verdelen, dus hoe minder werk in de tuin, hoe meer ik van mijn ukkepukken (in de tuin) kan genieten. Gelukkig zijn er enkele heel eenvoudige taakjes die ik deze herfst uitvoer buiten:

 • Na het snoeien van onze hagen en bomen, hebben we het groenafval verhakseld en uitgespreid in onze bloemenborders. Samen met kleinere takken, afgevallen bladeren, grasafval,….beschermt dit de planten tegen bevriezing en vormt het een schuilplaats voor kleinere dieren. Afgelopen jaar vond ik zo een familie muisjes in onze hoop groenafval!
 • We snijden niet alle uitgebloeide bloemen en dode bladeren weg. Zij vormen niet alleen een magisch winterlandschap wanneer ze ondergesneeuwd zijn, maar de overgebleven zaden dienen ook als voedsel voor overwinterende dieren. Ook krijgen de aanwezige rupsen, eitjes en poppen meer kansen op overleven en genieten wij hopelijk volgende lente/zomer van vele vlinders!
 • Mijn potplanten kregen allemaal een beschutte plek: de ‘warme’ planten binnen in huis (en zo is het hier ook weer aangenaam groen), de ‘koude’ planten in het tuinhuis.
 • Ik ben volop bezig met het aanplanten van nieuwe struiken en bloembollen. Die laatste zullen de eerste tekenen van de nieuwe lente vormen….

Ik heb nog enkele zaken op mijn to-do lijstje:

 • Onze composthoop moet nog eens omgedraaid worden. Ik zal met de gesnoeide takken ook een mooie, natuurlijke afsluiting maken rondom onze hoop.
 • Ik droom ervan om met mijn palletten een mooi houtrek te bouwen voor het vele gesnoeide hout dat ligt te drogen voor gebruik in onze vuurkorf. Hiervoor heb ik echter een handige harry nodig….
 • Ik moet dringend vogelvoederhuisjes en nestkastjes installeren! Wie kan me suggesties doen voor mooie, duurzame modelletjes?

 

 

2 gedachten over “Over de bloemetjes en de bijtjes

 1. Hey Elisa,
  Indertijd in de WWF winkel prachtige vogelhuisjes gekocht oa. voor zwaluwen. Ik weet niet of die winkel nog bestaat want is lang geleden!
  Sarah

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s