Bouwen of verbouwen, that is the question

Intussen is het 3 jaar geleden dat we dit huis kochten, met wilde verbouwplannen in gedachten…Het verbouwen is nog niet begonnen (maar we hebben er wel 2 schatten van dochters bij gekregen!), en af en toe vragen we ons af of de aankoop van een bestaand huis wel de beste keuze was voor ons. Het huis is perfect bewoonbaar, maar qua stijl en inrichting moet er nog veel gebeuren om het echt als ‘onze thuis’ te laten voelen. Zou het niet makkelijker zijn om een volledig nieuw huis te bouwen, waarbij je elke keuze volledig zelf kan maken (voor zover je budget het toelaat) zodat je huis je eigen smaak goed reflecteert? Maar wat is de meest duurzame keuze: een nieuw huis of een bestaand huis?

nieuwbouw

Bron: prachtige nieuwbouw vakantiewoning in Karuizawa (Japan) door Iida archiship studio

Vrije ruimte

Vlaanderen is een dicht bebouwd lappendeken, waar de versnippering volgens het Europees Milieuagentschap het hoogste is in Europa. Meer dan een kwart van de beschikbare oppervlakte is bebouwd, waarvan vooral de woongebieden een belangrijk deel innemen. Deze versnippering legt een groot beslag op de beschikbare vrije ruimte die anders gebruikt zou kunnen worden voor natuur, landbouw,….

20170108-grafiek-bebouwing-vlaanderen-mirarapport-2015Bron: MIRA Milieurapport Vlaanderen (laatste versie juni 2016)

Nieuwe verkavelingen zorgen voor verdere inname van deze vrije ruimte. Er zijn echter ook steeds meer nieuwbouwprojecten, die erop gericht zijn om in onbruik geraakte stadsruimte opnieuw in te vullen en die gericht zijn op verdichting in de stad. Denk maar aan de projecten rond het Eilandje in Antwerpen, de Tondelier in Gent,…

Energieprestaties

Hét grote voordeel van een nieuwbouwwoning is voor ons de energiezuinigheid! Vandaag zijn de normen op vlak van isolatie en toepassing van hernieuwbare energietechnieken erg hoog en naar 2020 zullen deze nog verstrengen. Het is nagenoeg onmogelijk gelijkaardige energieprestaties te bereiken bij een verbouwing, door de technische beperkingen binnen een bestaand gebouw. Zo kan verregaande isolatie voor vochtproblemen zorgen als er onvoldoende aandacht aan ventilatie besteed wordt. Daarentegen kan de installatie van een efficiëntere verwarmingsinstallatie en vervanging van ramen met enkel glas door hoogrendementsglas al een grote energiewinst opleveren in een bestaande woning. Bovendien hebben de meeste vrijstaande Vlaamse villa’s voldoende grote dakoppervlakken om zonnepanelen te installereren. Zolang echter de energiebehoefte van het huis zelf niet zoveel mogelijk beperkt is, is dit niet efficiënt…

Grondstoffenverbruik

De meeste mensen zijn op de hoogte van de problemen gelinkt aan ons energiegebruik, terwijl de manier waarop wij grondstoffen ‘opgebruiken’ even onrustwekkend is. Bij de bouw van een huis worden deze grondstoffen voor langere periode vastgelegd en zijn ze niet meer bruikbaar voor andere toepassingen. Bovendien vraagt het ook een belangrijke hoeveelheid energie om die grondstoffen te winnen, te bewerken voor gebruik en te transporteren naar de locatie van gebruik (de zogenaamde ‘embodied energy’). In de grappige en heldere TED-talk van Catherine Mohr wordt een afweging gemaakt tussen verschillende bouw- en verbouwopties op basis van deze embodied energy. Dit heeft ons bevestigd in de keuze die we 3 jaar geleden maakten: het is beter om geen bijkomende grondstoffen te gebruiken voor de bouw van een nieuwe energie-efficiënte woning, maar een bestaande woning in stedelijk gebied naar een zo hoog mogelijke energieprestatie te brengen. En we zijn ervan overtuigd dat we hierbij ook een karaktervolle, persoonlijke en warme thuis kunnen creëren….

verbouwing

Bron: Renovatie van traditionele woning in Buenos Aires (Argentinië) door BVW Arquitectos

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s