Hygge

Al jaren ben ik op zoek naar manieren om mijn huis gezellig, comfortabel en huiselijk te maken. Ik wil dat iedereen zich welkom en thuis voelt bij ons….Enige tijd terug begon ik op een aantal blogs het Deense concept ‘hygge’ tegen te komen en uit de omschrijvingen en sfeervolle begeleidende foto’s begreep ik dat dit was waar ik naar op zoek ben. Dankzij een fijn boek weet ik nu beter welke elementen tot het hyggelige gevoel bijdragen en kan ik dus nog meer hygge@home verkrijgen! Eigenlijk had ik deze blog beter ecohygge genoemd (maar dat bekt niet zo lekker als eco-cocooning of ecocooning) omdat ik hier mijn inspiratie rond en zoektocht naar hygge verzamel….Toch even een klein woordje uitleg over enkele elementen die bijdragen tot hygge!

Sfeer

Geen hygge zonder kaarsen! Of zonder een strategische geplaatste design lamp (van Scandinavische hand, of course)…De juiste sfeerverlichting is essentieel om een gevoel van geborgenheid en instant gezelligheid te creëren, zeker tijdens donkere, gure winternachten. Bij Denen thuis zal er bovendien altijd een kaars op de vensterbank branden, als om bezoekers de weg te wijzen naar hun warme huis. Een mooie traditie die ik thuis graag in ere probeer te houden dankzij mijn moderne versie van de kaarsenhouder. kaarsen

Bron: pinterest

Comfort

Kussens, een plaid, een bankje voor je voeten en een tafeltje voor je handgemaakte theemok en spannende boek.  Pas als je op je gemak zit, kan je in de stemming komen voor hygge. Natuurlijke materialen brengen hierbij rust en warmte in huis terwijl handgemaakte elementen zorgen voor een unieke, persoonlijke toets. Dit geldt ook voor je kledij: haal de zelfgebreide truien, warme sjaals en wollen sokken maar boven!

boek

Bron: pinterest

Genieten

Geen schuldgevoelens bij de dagelijkse fika, neen, genieten van een lekker stukje taart in de namiddag is heel normaal. Het wordt nog hyggeliger wanneer de taart zelf gebakken is! Maar niet enkel van zoetigheden wordt genoten, lekker en gezond eten in het gezelschap van andere mensen is een bron van plezier. Dit is iets waar wij Vlaamse bourgondiërs ons zeker in herkennen.

Maar genieten gaat verder dan eten & drinken alleen: alles wat gelukkig maakt, draagt bij tot hygge: het lezen van een boek bij de open haard, gaan wandelen met je hond, de zon zien ondergaan op je zomerse terras,….Hygge gaat ook om het waarderen van de eenvoudige dingen in het leven, om nederigheid en dankbaarheid. Voor vele Denen heeft het ook te maken met het buitenleven en genieten van sport en spel.

tea

Bron: pinterest

Kameraadschap

Bijna het belangrijkste element van allemaal: het ‘samen’zijn. Hygge beleef je zelden alleen, maar wordt meestal pas echt ervaren wanneer je een moment kan delen met mensen die je vertrouwt. Of zoals Meik Wiking in zijn boek zelf zegt: ‘het voelt als een omhelzing zonder elkaar aan te raken’. In zo’n situatie kan je je volledig ontspannen en jezelf zijn. Er worden geen moeilijke discussies gevoerd, de smartphone ligt buiten bereik en alle aandacht is op het hier en nu.

Een mooi voorbeeld voor mezelf was het ogenblik waarop we met onze oude vertrouwde vriendengroep terugkwamen van een natte & koude wandeling in Bastogne en in ons huisje genoten van warme chokomelk & taart, terwijl we poker speelden in pyama (om 16h smiddags). Dat was nu eens hygge…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s